Nagyszabású ünnepséggel köszöntötték a 125 éves Fradit, több százan gyűltek össze a Groupama Arénánál

Több mint 800 embert hívtak meg arra a nagyszabású ünnepségre, amellyel az 1899. május 3-án megalakult Ferencvárosi Torna Club alapításának 125. évfordulójára emlékeztek meg pénteken, a budapesti Groupama Arénánál. Beszédet mondott a klubelnök, Kubatov Gábor, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett opera-énekesnő, Miklósa Erika, a Ferencváros magyar bajnok labdarúgója, majd vezetőedzője, Nyilasi Tibor, a klub saját nevelésű junior Európa-bajnok kézilabdázója, Simon Petra, valamint az olimpiai bajnok Sike András, az FTC birkózószakosztályának vezetője.

2024. 05. 03. 16:56
POY_8113
A rendezvény első fele a Groupama Aréna felszíni parkolójában zajlott. Fotó: Polyak Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immáron 125 esztendeje annak, hogy Budapest IX. kerületében, a Bakáts téren megalapították a Ferencvárosi Torna Clubot. Ebből az alkalomból nyilatkozott lapunknak az FTC legendás korábbi labdarúgója, Rákosi Gyula, a futballcsapat jelenlegi csapatkapitánya, és a története első bajnoki döntőjére készülő női vízilabdacsapat kulcsjátékosa, Kurucz-Gurisatti Gréta. Pénteken több százan ünnepeltek együtt a klubbal a labdarúgócsapat stadionjánál, köztük volt és jelenlegi sportolók, Fradi-szurkoló hírességek, a klub korábbi és jelenlegi dolgozói, szimpatizánsai.

POY_8061
Az eseményen jelen voltak a futballcsapat jelenlegi játékosai, így a góllövőlistát vezető Varga Barnabás is. Fotó: Origó/Polyák Attila

„Mi mindig talpra fogunk állni”

A Groupama Arénánál a Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész, Kautzky Armand konferálta fel a díszes eseményt, valamint azokat, akik beszédet mondtak az alapítás évfordulóján. Felszólalt az FTC újkori sikerkorszakának elnöke, Kubatov Gábor, akinek elnöksége alatt a klub szinte minden sportágban az ország és Európa élvonalába került – írta a fradi.hu.

– Ami egykoron harminc ember álma volt, az ma milliók boldogsága. A kommunista diktatúra éveiben, hosszú éveken át a túlélés volt a cél. Elvették a színeinket, megfosztottak minket a nevünktől, de mi ott mélyen, legbelül folyamatosan azt ismételgettük, küzdeni mindig, feladni soha, küzdeni mindig, feladni soha. Hiába tiltották meg, hiába büntették, ha valaki akkoriban azt kiáltotta a lelátókon, hogy „hajrá, Fradi!”, bennünk csak erősebb lett az akarat. Küzdeni mindig, feladni soha! Az 1956-os forradalom legendás napjaiban visszavettünk mindent, ami egykoron a mienk volt. Újra zöld-fehér lett a színünk, újra Ferencváros felirat díszítette a mezünket. Elvehetik a színeinket, megfoszthatnak minket a nevünktől, az egykori elnökünket barbár módon eláshatják, de mi mindig talpra fogunk állni, ezért vagyunk mi a Fradi! Pont úgy állunk talpra, ahogy ez a szobor most itt áll mellettem. Azt nem tudom megjósolni, csak remélni, hogy száz év múlva lesz-e olyan nép, hogy magyar, hogy lesz-e olyan sarka a világnak, amit Magyarországnak hívnak, de ha lesz, azt határozottan állítom, hogy olyan klub, ami milliók szerelme, amit úgy fognak hívni, hogy Ferencváros, biztosan lesz! – idézte Kubatov Gábort a klubhonlap.

POY_8343
Az FTC elnöke, Kubatov Gábor. Fotó: Origó/Polyák Attila

Személyes élményeikről vallottak

Az ünnepségen felszólalt a zöld-fehér klub szimpatizánsa, Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett opera-énekesnő, az FTC magyar bajnok labdarúgója, majd vezetőedzője, Simon Petra, az FTC saját nevelésű junior Európa-bajnok kézilabdázója, valamint Sike András olimpiai bajnok, az FTC birkózószakosztályának vezetője. Valamennyien felidézték személyes élményeiket, amellyel elköteleződtek a klub és a Fradi-család mellett.

A beszédeket követően állófogadás vette kezdetét, valamint megnyitották a Fradi Múzeum legújabb időszaki kiállítását, amely a 125 év titkai nevet kapta, A következő egy-másfél évben ezen tárgyakon keresztül az FTC 125 éves történelmének egy-egy érdekesebb korszakával ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.